2012. június 4., hétfő

Franklin Rodeo

Tennessee állítólag jónéhány évtizeddel ezelőtt még messze híres lótenyésztő állam volt. Ez az iparág mára jelentősen leépült. A város határát elhagyva akad egy-egy ranch, melyen a nemes négylábúak legelésznek, a helyiek elmondása szerint ez már nem az mint régen volt. Persze már semmi sem az. Eh.


Ettől közel függetlenül, a tehenészet mint hétköznapi színjáték és annak kötelező szereplői, a tehénlányok (cowgirl) és tehénfiúk (cowboy) még igenis léteznek. Léteznek mindenfelé, végtére is délen vagyunk. És, hogy megvitassák a szakmájuk jelenlegi állását, valamint összemérjék tudásukat, Texastól Kentucky-ig vagy 10 állam külde képviselőit a Nashvilletől 20 percre délre megrendezett Franklin Rodeóra.

Ez a rodeó alapvetően tetszett. Végre valami autentikus dologgal találkoztam, ahol - bár megvolt a kötelező show, - a produkció is tényleg szórakoztató volt. Az 5-6 különböző műsorszám közül néhány képekben:

Kétszemélyes marhabecserkészés
Átvezető átnyargaló reklám


Vadított ló lovaglás


Egyszemélyes marhabecserkészés
Így utlóag visszagondolva is meg-megemelem nemlétező kalapom azelőtt, hogy egyik-másik tehenész mennyire érti a dolgát. De legjobban még mindig az botrákoztat meg, hogy a lovak mennyire intelligens állatok, illetve mennyire össze tudnak dolgozni a gazdájukkal (lásd fenti kép).

Végezetül két rövidfilm, hogy ne csak mindig a képek beszéljenek:

Vadlovaglás

Egyszemélyes marhabecserkészés

Nincsenek megjegyzések: