2010. június 2., szerda

A Rough Week for Guatemala

Idén már láttunk esőzést és vulkánkitörést egyaránt. Ezek külön-külön is elég kellemetlenek, de ha valahova rövid időn belül mindkettőből kijut, az már kitolás a természet részéről. Guatemala márpedig most nyakába kapta mindkettőt.

Guatemala fővárosa gyakran változtatja székhelyét. Az előző - de abszolútban második - főváros szerepét a spanyol kolonista kisváros, Antigua töltötte be a XVI. századtól közepétől egészen a XVIII. század második feléig. A várost 1717-ben egy földrengés döntötte össze, majd az újjáépítést követően 1773-ban egy másik. Ekkor döntöttek a főváros újboli áthelyzése mellett, amelynek helyéül a mai Guatemala város területét jelölték ki.

Amint azt a Pacaya vulkán legutóbbi kitörése bizonyítja, a főváros még mindig nincs túl messze a vulkánoktól. Igaz a vulkánkitörés ezúttal nem döntött össze házakat, azért egy vékony réteg hamuval mégis gondosan betakarta:


Ugyanakkor az, hogy a vulkán nem rombolt épületeket, nem jelenti azt, hogy azok épen megúszták a hetet. Erről gondoskodott az azt követő esőzés, ami azon túl, hogy elárasztotta a környéket, kellemesen alámosta a várost, majd ennek következtében a 11. és a 6. utca kereszteződése beszippantott egy fél ruhagyárat:



A Pacaya vulkánra visszatérve, ez ugyanaz a természeti létesítmény, amit tavaly Antiguából kiindulva meglátogattunk Kemyvel, és az Endre vezette csoporttal:

Pacaya vulkán (2009)

Egyéb vulkánok (áttekintés a Pacaya vulkánról)

4 megjegyzés:

Matyi írta...

igen azt a víznyelős dolgot nehéz volt elhinni.

Ficzere írta...

szerintem egy ionprotonatomágyú fúrta lyukról van szó, csak így akarják álcázni, hogy jelen vannak az ufók

Ficzere írta...

és miután beírtam az előző kommentem, két kattintással lám hova jutottam: http://index.hu/tech/net/2010/06/03/viccelodnek_a_neten_a_hatalmas_guatemalai_viznyelovel/

bAtu írta...

Az index persze korrekt és nyilván nem szándéka ezen vicces képek népszerűsítése.

Ami érdekességet talátam, az a víznyelő "hivatalos" oldalának lábléce:

© 2009. All Rights Reserved | http://www.guatemalasinkhole.org

2009? Mentségükre legyen mondva, a domaint tegnapelőtt jegyezték be...