- H. Valentine, A. Thompson - Better Than Beauty
- Stephen C. Thierauf - Understanding Signal Integrity*
- Donald A. Norman - The Design Of Everyday Things*
- Bryan Peterson - Understanding Exposure
- Tristan Higbee - 101 Rock Climbing Tips and Tricks
- Nick Cole - The Old Man and The Wasteland
- Peter Reinhart - The Bread Baker's Apprentice
- Peter Reinhart - Peter Reinhart's Whole Grain Breads
- Peter Reinhart - Peter Reinhart's Artisan Breads Every Day
- Jeff Hertzberg - Artisan Bread in Five Minutes a Day
- Peter Reinhart - Crust and Crumb
- Malcolm Gladwell - The Tipping Point**
*Az előző bejegyzésben már említettem, azóta befejeztem.
**Még nem fejeztem be.
Ha a fentiek közül ajánlgatni kell, a Better Than Beauty kifejezetten nőknek íródott. Közel 75 éve készült a mű, de a taglalt dolgok 80%-a örökérvényűnek tűnik: egy nő húzza ki magát (járjon egyenes háttal), öltözködjék alkatához mérten, legyen kedves mindenkivel, a keze tűnjön ápoltnak a haja pedig olyannak, hogy az ember kívánja azt megérinteni. Hirtelen ezek maradtak meg fél év távlatában - a könyvben ennél lényegesen több van -, de úgy gondolom, hogy ezek betartásával a 10-es skálán 1-1.5 pontot bármely hölgy tud dobni magán.
Az Understanding SI nyilván szakmai. Mivel kora tavasszal még erősen PCB-t terveztem, közben olvasva ezt a bevezető jellegű könyvet, pár dolgot sikerült a helyére tennem. Nem rossz darab, de nyilván egy szakkönyv.
The Design of Everyday Things, vagy röviden DOET. Néhány terméktervező biztosan bibliaként kezelik ezt a művet. Én úgy gondolom egy élvezetes kötelező olvasmány mindenkinek aki olyasmin dolgozik amit más is kezébe vesz - legyen az egy dugóhúzó, vagy egy webes UI. Miután elolvasod, más szemmel nézel a csaptelepekre, kilincsekre és autóműszerfalakra.
Az Understanding Exposure-t az egyik fotózós kolléga ajánlotta. Tényleg nem rossz, de inkább csak "bevezetés a fotózásba", temérdek inspiráló fényképpel. Jól az emberbe sulykolja az ISO-aperture-shutter háromszöget.
A 101 Rock Climbing Tips and Tricks nagyjából egy blogbejegyzések egybeválogatása. Van benne pár hasznos ötlet, amire 2 hónap mászás után magad nem jönnél még rá. Az ára ~$2.
A The Old Man and The Wasteland-nek azt hiszem a címe fogott meg. Egy magányos öregember kujtorgásáról szól az arizónai sivatagban. A történet frankó akart lenni, de csak majdnem sikerült. Vagyis inkább nem. Ajánlom helyette az I Am Legend-et.
Peter Reinhart bármelyik könyvét kiemelhettem volna. Ha érdekel a kenyérkészítés, legalább egyet érdemes elolvasni - függetlenül attól, hogy a művek kellőképpen redundánsak. A Bread Baker's Apprentice Reinhart első komolyabb műve: amolyan általános leírás a kenyérsütésről, mindenféle recepttel. A Crust and Crumb ugyanennek a recept-orientált változata, jópár évvel később kiadva, kevesebb filozófálgatással telítve. A Whole Grain Bread teljes kiőrlésű kenyerekre koncentrál, azokra is az ún. epoxi módszeres elkészítéssel. Végül a legújabb könyve, az Artisan Breads Every Day a Hertzberg féle Artisan Bread in Five Minutes a Day-re adott válasznak tűnik. A kettő közötti fő különbség, hogy utóbbi pragmatikusabb és inkább "fekete dobozként" kezeli a kenyeret, mint Reinhart. Sima paraméter-reszelgetéshez ez is jó lehet, de ha az embert komolyabban érdeklik a dolgok, inkább ajánlom Reinhart művét.
Malcolm Gladwell-nek több könyve is befutott, a Tipping Point csak egy közülök. A nagyérdeműt még nem fejeztem be, de már nem járok messze tőle. Olvasni kellemes, a történetek nem csak szórakoztatóak és időnként el is gondolkoztatják az embert. Érdekes gondolatok vannak benne, amik jól vannak rendszerezve és a könyv során megfelelően vannak adagolva. Az egyetlen félelmem, hogy a végén az egész egy nagy semmivé áll össze, vagyis a mindennek értelmet adó konklúzió vagy elmarad, vagy csak kimarad belőle az igazi "aha"-faktor. Amit eddig olvastam belőe bejött, a többit meglátjuk.
Az olvasnivalókat tartalmazó listám még nem örült ki, de ha valaki ajánlana valami jó könyvet, az továbbra se tartsa visszamagát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése