2010. február 18., csütörtök

About Tennesse Transportation XI.

A minap már hírt adtam aa környéken folyó hídépítésről, ahol kiemeltem azt a tényt, hogy az építkezés során egyetlen sávot se zártak le. Ezt az állítást továbbra is tartom, DE... azért itt is vannak érdekes megoldások:



Röviden arról van szó, hogy amíg egy nagyobb, az autópálya felett átívelő elemet ráemeltek a beton tartószerkezetre, addig nem zárták le ténylegesen az autópályát, hanem felküldtek 3 rendőrautót a híd előtt 6-7 mérfölddel, hogy aztán 10 mph sebességgel feltartsák az arra érkezőket. Érdekes, otthon nem látott megoldás ez, amiről egy másik videó itt található.

Egy ennél meghökkentőbb látvány volt, ahogy a parkolást illető rendfenntartás. A parkolóhely itt is relatíve szűkös erőforrás, de azért messze jobb a helyzet, mint Budapesten. Viszont, ha valaki Nashvilleben tilosban parkol, nem csak egy eldobható mikuláscsomagra számíthat. A kerékbilincsről pedig itt nem is hallottak - egyébként is annak mi értelme? Ha egy autó olyan helyen áll meg, ahol explicite ki van írva, hogy ne álljon oda, különben az autótulajdonos költségére elvontatják, akkor onnan tipikusan fél órán belül el is viszik a potyázó kocsit.

Az otthoni szemlélőnek már az elvontatás ténye is új lehet, de ennél sokkal meglepőbb, hogy nincs kivétel: az új Mercedes és BMW ugyanúgy szállítható, mint a régi szakadt Chevi. Elszállítás szempontjából az is közös bennük, hogy egyik sem gurul parkolóállásban. Ergo a sebességváltót üresbe kell tenni és a kéziféket ki kell engedni ahhoz, hogy az autó egyik végét megemelve szakszerűen el lehessen vontatni. Ez maga után vonja azt, hogy az autóba be kell jutni. Lévén, hogy a tulaj nincs a helyszínen, az elvontatócég munkatársai egyszerűen feltörik az adott autót. Amikor én ebédelni mentem, épp egy Toyota Highlander ajtaját feszítették és ékelték ki annyira, hogy egy fémdróttal ki tudják azt nyitni. Az egész művelet a szerszámok előszedésétől a vontatójármű indulásáig kevesebb, mint 10 percet vett igénybe. Konklúzió? Semmi értékeset ne hagyj a kocsiba, és voltaképen be se zárd.

Zársáképp pedig egy panorámakép a korábbi építkezésről:


3 megjegyzés:

Örs írta...

safety car :)

Matyi írta...

Valóban sok mindent jól kitalálnak a tengeren túl. Le a kalappal a híd építés szervezéshez. Azonban azt el kell mondanom, hogy Mo-n is elvontatják a kocsidat ha nagyon szar helyen parkolsz. Olyannyira, hogy a kerékbilincset meg is akarják szüntetni az általad is bemutatott egyzserű tény miatt. Mivel Magyarországon is vannak automata BMW-k és mercik és nem egy 4 kerék meghajtásos nem törik fel őket mert annál barbárabb megoldást nem tudok kitalálni se. Itthon nem bántják szegény autót, mert nem egy évi fizu. Ezért fogják és a vontatandó autó hátsó kerekei alá helyeznek egy segédkeretet ami kis kerekekkel van ellátva és utána az elejét megemelve szabadon lehet vontatni az autót arra amerre csak akarod. Ha ilyet ott nemláttál akkor exportcikket csinálok belőle és a biztosítókkal együtt bevezetem amcsiba. Meggazdagszom.

bAtu írta...

Kezdhetjük alapítani az export céget.