2010. február 2., kedd

Who The Hell is Keith Urban?

Lövetem nincs, ki ez az arc, de az biztos, hogy szónók vér csörgedezik ereiben. A nevébe a TorrentFreak cikkjét olvasgatva botlottam bele, ahol miután Sawyer átadta neki a Favorite Male Actor (Kedvenc Férfi Előadó) díjat, a fickó a következő "furcsa" gondolatát osztotta meg a közönséggel:

I don’t even care if you download it [my music] illegally, give it to your friends, I really don’t care,” said Urban. “I love the people to hear the music and come out and see us play live.



Aztán persze kiderült, hogy ő ezt nem így gondolta, igenis fizessenek az emberek a zenéért minden formában - legalábbis a Tennessean.com-nak ezt nyilatkozta:

What I said came out nothing like I meant,” explained Urban. “I was referring to the old days when you’d buy a record, do a cassette tape and give it to your girlfriend, and then maybe she likes it and becomes a fan.

For the record, I absolutely care about my music not being taken for free.

Keith Urban a Capitol Records Nashville tagja, úgyhogy valamelyst érthető, miért nyilatkozta ezt, amikor már nem volt annyira lámpalázas.

Mellesleg a TorrentFreak.com rendszeres olvasójává váltam. Alap- és kizárólag megfigyelői szinten elkezdtek érdekelni a jogi kérdések, amit az egész BitTorrent dolog felvet. Az RIAA itt elég erős, és küzd is a jogaiért, amibe nemsokára az internetszolgáltatók is jobban besegítenek. Részben az ő térnyerésüknek a jele, hogy a különböző Torrent trackereket világszerte állítják le, jó példa erre a hírhedt Pirate Bay, a Mininova vagy az isoHunt. De túlkapásokról is lehet hallani bőven, elsősorban Angliából, ahol az ACS:Law cég "túl sok" embernek küldött ki "legal blackmailt" (legális zsarolólevelet), melyben pénzösszeg befizetésére szólította fel a polbárokat a bírósági per elkerülése érdekében. Ez persze személyiségi jogokkal kapcsolatos problémákat is felvet. Naná, hiszen főleg ez a pajzs tartja életben az egész torrentes közösséget.

Hogy megy az egész dolog otthon? Az artisjus cég szedi be a jogdíjakat, viszonylag implicit és elcseszett módon: a Magyarországon forgalomba hozott adathordozók árába építik be ezt a díjat, amiről egy bővebb, nem hivatalos értekezés itt olvasható. Miért mondom, hogy elcseszett? Mert olyan plusz összeggel növelik ezzel a hivatalosan forgalmazott médiumok árát, hogy az otthoni számítástechnikai szaküzletek közel versenyképtelenek lesznek. Ezért alakultak cégek az északi határ mentén, és rendeltük a DVD-t mi is .sk végződésű weboldalról a Schönherzes időkben. A másik dolog, ami talán részben ebből következik, hogy otthon a letöltést jogszerű. Legyen szó zenéről, vagy filmről...

Ha a fentiek közül valamelyik megállapításom nem helytálló, szóljatok. Ami engem illet, annyiban egyet értek a Radiohead énekesével, hogy a fájlmegosztás nem öli meg a zeneipart. A jövőt mégis inkább abban látom, hogy a zenei anyagok árát még lejjebb kell vinni és emelett még több ember számára elérhetővé kell tenni. Az emberek ezután veszik, jó érzéssel, mert legálisan teszik és olcsón teszik. Ha pedig tetszik nekik, vásárolják a kacatokat és elmennek a koncertekre is, mert ugye az élő fellépés az igazi élmény. Én is így teszek nemsokára az RJD2 fellépéssel, amire az (itt) ingyenes last.fm-et hallgatva bukkantam rá. Well, we'll see.

3 megjegyzés:

Matyi írta...

igen furi, a jogbíjkérdés magyar országon, azaz inkább csak úgy az egész világon. Szerintem ha hallgatod rádióna zenét az is jó, ha meg magad válogatsz akkor tedd úgy ahog yolcsó és jónak látod. A koncert az igazi felejthetetlen érzés. Utána ha lehet már csak arra emlékszel. Velem ez így van bármikor coldplayt hallgatok. Amíg meg nem rugdosnak érte ingyen teszem. Ha 100Ft lenne egy album meggondolnám nálam ott a limit. De nem vagyok nagy zenehallgató.

Örs írta...

Sztem letölteni mindenhol legális (végülis mit tehecc te arról, hogy vmi fent van), csak a megosztás nem.

Én sztem ha amcsiba lenne egy rendes fizum 8-10 dollárt kiadnék egy albumért ituneson, de itthoni fizuval min 3000 de inkább 4-5k hufot nem egy cdért.

Ha az emberek többsége meg tényleg ugy hallgat zenét hogy csak 1-2 számot vesznek meg, nem egész albumot akkor simán jobb az itunes mint a torrent.
Mondjuk 1-2 számokból összeszedni egy ipodnyi anyagot elég gürcölős, meg akkor azt hallgatod 1 évig? Szal ezt a taktikát nem vágom. Másrészt az ojan emberek izlését csak a média meg mások alakítják ki.

bAtu írta...

Nálam jelenleg $5 körül van a határ, de ha jól látom iTuneson az átlag album $7-13 körül mozog. Ez azért már nincs olyan messze...

Ugyanakkor az iTunesnak léteznek alternatívái, pl. Amazon.com. A múltkor találtam egy oldalt, ami ezek, és még más online zeneáruház ajánlatai közül kikereste neked a legolcsóbbat, de ezt a linket most nem találom.

Helyette egy jóslat a BitTorrent jövőjéről:

http://torrentfreak.com/five-bittorrent-predictions-for-2010-100101/