2008. december 23., kedd

US vs. French women


Egy múltkori beszélgetés során szóba jöttek a francia és az amerikai nők. Mennyire nehéz őket megkülönböztetni?

Mindkét helyen vannak jó nők és persze vannak akikhez kevésbé volt kegyes a természet. Azonban a két különböző földrésze utcáin sétálva biztos, hogy nem kihívás megkülönböztetni őket az öltözködésük alapján. Legalábbis a párizsi De Gaul reptéren elmélkedve erre jutottam.

Lábbeli. A Vandy tehetősebb diáklányai körében idén - és mint kiderült már egy jó ideje - hódít a gumicsácsó és az ún. bearpaw, avagy medvetappancs. A jóléti ország kevésbé vagyonos tagjai egyszerűen sportcipőt vesznek. Egyik megoldás igénytelenebb, mint a másik. Ezzel szemben itt Párizsban a nők nagy része fel bírja húzni az elegánsabb cipőt, vagy csizmát, ami sok esetben nagyot dob az összképen. (Remek, most hogy leírtam ezt a mondatot, az utolsó 10 mellettem elhaladó nőn nem csizma volt.)

Erről jut eszembe, azért a Nashville-i bárokban láttam olyat, hogy a feszülős farmerhoz felvette az "asszony" a western csizmát. Kellemes látvány volt, de a vizsgálódáshoz visszatérve, gondolom egy ilyet senki nem fog összetéveszteni egy francia hölggyel.

Nadrág. Bajban vagyok, nem teljesen emlékszem a kintiekre. De amikre mégis: nyáron extreme rövid short, télen pedig farmer és idétlen színű harisnya (hogy passzoljon a gumicsácsóhoz). Párizsban is előjön a farmer, de gyakoribb az elegáns, esetleg feszülős fekete nadrág és a harisnya + miniszoknya kombináció.

Kabát. Párizsban a szövet- és az egyéb elegánsabb jellegű kabátok dominálnak. Ez igen szembetűnő. Az amerikaiakét nem igazán tudom leírni, talán a sportdzsekik vannak előtérben. Vagy csak simán egy pulóver.

Márkák. Amerikában főleg North Face, Nike és a H-logós márka. Általában 10 méterről pontosan be lehet azonosítnai, hogy melyik brand termékét viseli valaki. Itt Párizsban ez picit szolidabban megy.


Színek. Míg a franciáknál a deszaturált, fekete, szürke és esetleg fehér dominál, addig Amerikában a "jeans blue" mellett a fosbarna fordul kerül előtérbe legtöbbször. Továbbá az átlag nő (ember) az államokban bármikor választ random színeket az RGB (vagy akármelyik másik) színskála bármely pontjáról.

Igyekeztem a nagy átlagról írni, az egyes indivídiumok piciben mindkét helyen ellentmondhatnak az itt leírtaknak, ergo nagy a szórás. Lényeg, hogy amolyan 95% valószínűséggel helyesen meg lehet tippelni, hogy francia, vagy amerikai az illető. Ha ez nem lenne elég, érdemes egy pillantást vetni a mellméretrée, vagy beszélni vele pár szót angolul. Így simán el lehet érni a három-kilences pontosságot.

Megjegyzés: Amikor Amerikáról beszélek, Nashville-ből indulok ki. Könnyen lehet, hogy egy értelmesebb nagyvárosban azért más a helyzet.

Nincsenek megjegyzések: