2008. szeptember 13., szombat

Jack Was Here


Ma ismét olyan jó idő volt, hogy bűn lett volna itthon maradni. Felnyergeltem tehát újdonsült paripámat és elhagytuk a várost. Először keletnek vettük az irányt, majd dél felé tartottunk.


Célunkat hozzávetőleg 91.3 mérfüld után értük el. Ez a úticél pedig nem volt más, mint Jack Daniel's szeszfőzdéje (Jack Daniels Distillery). Robival mentem, és végig nyugodtan vezettem. Az más kérdés, hogy mennyire legálisan - ebből volt egy kisebb jogi-vita a lakótársakkal.

A kifőzde Moore megyében található, Lynchburgban, ami Nashville-től délre van. A létesítmény egyik szépsége, hogy ténlyeg használják. Az egyes technológiai lépéseket így működés közben ismerhettük (szagolhattuk) meg. Egy gyors áttekintés, hogy hogyan készül a Jack féle whiskey.

Cékitűzés és specifikáció

A cél nem más, minthogy az alább látható üveget releváns tartalommal töltsük meg. Az üvegbe kerülő nedű lehetőleg mennél jobban hasonlítson színben és ízben arra, amit Jack 150 éve alkotott.

No 7, Old Style


Megvalósítás

Hozzávalók (ingredients)

  • rozs (rye)
  • búza (wheat)
  • kukorica (corn)
  • forrásvíz (spring water)
  • élesztő (yiest)
  • juhar faszén (maple charcoal)

Erjesztés

A gabonafélék felaprításuk után kapnak néhány vödör vasmentes forrásvizet a nyakukba hatalmas saválló tartályokba kerülnek. Itt a hozzáadott élesztő hatására a kotyvalék 3-4 napig erjed.

Lepárlás

Melegítés hatására az alkohol előbb hagyja el a fenti egyveleget, mint a víz. Tehát az "erőt" párologtatjuk, majd az alkoholgőzt lecsapatjuk. Ez eddig még csak "low vine, vagy distiller's beer" lenne, ezért az ismét folyékony alkoholt egy 10 láb magas, juhar faszénnel csordultig töltött edényen keresztül kell csepegtetni.

A faszenet helyben állítják elő. A hasábokra szelt és rakásba rendezett juharfát egy nyáron át szárítják, majd faszénné égetik ki.

Aging

A lecsapatott és megszűrt folyadéknak már valódi whiskey illata van, azonban a színe még elég halvány. A jól ismert whiskey-színt a helyben készített tölgyfahordóban töltött néhány év adja neki. Külön büszkék voltak rá a helyiek, hogy nem akármilyen hordóba érlelik a nedűt, hanem csak a saját kádármestereik által készítetteket használják. A hordóban szerzi meg a whiskey a végső aromáját, van amikor egyetlen hordóban (Single Barrel) és van amikor többen (No. 7). A raktárak tipikusan dombok tetején vannak elhelyezve, mert ott frissebb és jobban jár a levegő. A hordókban legalább három évet kell eltöltenie egy whiskey-nek, hogy tényleg megkapja a whiskey nevet. Ezalatt a tartalom mintegy 2-3%-a illan el a hordóból...

Valakinek vigyáznia kell a hordókra

Packaging

A whiskeyt kétféle köntösben árulják:

  • üvegben ~30-40$
  • hordóban ~12,000$

A megvalósítás során a jól elkülöníthető szakaszoknak külön épülete van. Szakmai szemmel nézve és folyamatszabályozási oldalról megközelítve a lepárló volt a legérdekesebb. A felhasználói felületben és a beavatkozó szervekben jó volt látni, ahogy keverednek a történelmi korú gépek a szabályozástechnikai múlt évszázadbeli vívmányaival.

Analog back-end

Digital front-end


A történet vége

Bár a túra véget ért a lepárlóban, a mi történetünk csak később ért véget. Megnéztük Jack sírját. Igazából semmi cizella nem található a sírkövön, az egyetlen furcsaság, hogy két kerti szék van elé készítve.

Jack is still here

Ezután még elmentünk egy helyi étterembe, ahol három fiatal pincércsaj szolgált ki minket. Helyesek voltak és vicces déli akcentussal beszéltek. A tegnapi történet valahol itt ért véget.*

*Na jó, a Walmartban, de az nyilván senkit nem érdekel.

6 megjegyzés:

Matyi írta...

huuuu Sanyi, hozz majd egy hordóval :) de legalább egy üveggel.

bAtu írta...

Max. Green labelt leszek hajlandó venni. Csak néhány államban árulják és nem sokkal drágább, mint a sima. Mégis teljesen más íze van.

Matyi írta...

Nem vernek meg ha Jhonnie val látnak? vagy van ebből is ilyesmi? színkódolt változat:)

bAtu írta...

Itt nincs akkora színválaszték, mint Johnnieból: csak zöld van. A többinek általában valami más nevet találtak ki, úgy mint Single Barrel, vagy Gentlemen's.

Ficzere írta...

es mi a helyzet a helyi sorokkel? biztos vagyok benne, hogy ez nem csak engem erdekel...

bAtu írta...

Majd írok arról is. Addig nézzétek meg ezt (a listára is küldtem):

http://elvitteanyuszi.blogspot.com/2008/09/beer-and-friends.html

Főleg a legalsó érdekes.